Via Integra

Fr Mark's progressive Anglo-Catholic take on European Christianity

  • This is my collection of material about the current state of the churches in Europe. I am interested in looking at how they are dealing with the pressing issues of our time: the issues of gay people and women in ministry/ leadership are particularly pressing at the moment, as is the area of declining church attendance.

    I would like to see how Europe's traditional religious institutions are coping with the new Europe currently being forged, in which public opinion and ethical attitudes are becoming inceasingly pan-European, and are evidently presenting a series of strong challenges for the churches.

Denmark – the gay issue

Posted by Fr Mark on March 2, 2010

As Berlingske Tidende reports, the Danish parliament currently has before it proposals to amend the marriage laws so that same-sex civil partnerships will in future be civil marriages (Norway and Sweden changed their laws to do this in 2009); a majority of the Danish clergy agree that such same-sex marriages should also be permitted to take place in church. (The Church of Denmark currently already provides a liturgy of blessing upon same-sex civil partnerships. All the main political parties agree on the proposed legal change, which is likely to come into force from the beginning of 2011.)

 

from Berlingske Tidende, 20.02.10

http://www.berlingske.dk/danmark/praester-til-kamp-homoaegteskaber

Præster til kamp for homoægteskaber

Et flertal af danske præster er nu parate til at give homoseksuelle mulighed for en kirkelig vielse. Dermed bakker præsterne op om flere lovforslag fra oppositionen.

Af Steen A. Jørgenssen, stjo@berlingske.dk
Lørdag den 20. februar 2010, 19:25

Homoseksuelle skal kunne give hinanden et ja i kirken på fuldstændig lige fod med heteroseksuelle. Det mener halvdelen af danske præster i en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget.

Dermed støtter præsterne de i alt fire lov- og beslutningsforslag, der i øjeblikket er blevet fremsat af oppositionen på Christiansborg.

Din mening: Homo-vielser i kirken

Præsternes udmeldinger vækker glæde hos Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner:

»Det viser, at der gradvist sker et holdningsskifte hos præsterne. Det betyder meget for homoseksuelle at komme den urimelige forskelsbehandling i kirken til livs,« siger formand H.C. Seidelin.

Ændrede holdninger

I 2007 viste en rundspørge i Kristeligt Dagblad et klart flertal imod vielser af bøsser og lesbiske.

I dag kan homoseksuelle indgå et registreret partnerskab, og de kan efterfølgende få det velsignet i kirken, men en egentlig kirkelig vielse er forbudt ved lov.

Læs også: Præst: Ja til homoseksuelle ægteskabe

Og det er ualmindelig bagstræberisk, mener de Radikales ligestillingsordfører, Lone Dybkjær:

»Det er ikke bare et spørgsmål om kirkelige vielser. Det er et spørgsmål om total ligestilling. De regler, vi har i dag, diskriminerer homoseksuelle,« siger Dybkjær. I en kronik i dagens avis angriber hun højrefløjen for at bruge falske argumenter i et forsøg på reelt at undgå ligestilling på ægteskabsområdet.

Fire forslag på vej

I øjeblikket har oppositionen samt Liberal Alliance ikke mindre end fire forslag om homo-vielser liggende i kø på Christiansborg. For nylig var Liberal Alliances forslag om total ligestilling i spørgsmål om ægteskab til afstemning i folketingssalen, men blev stemt ned af V, K og DF.

Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten er gået sammen om to beslutningsforslag, der skal gøre det muligt for homoseksuelle par at blive viet helt på lige fod med heteroseksuelle par.

Læs også: Præst: Nej til homoseksuelle ægteskaber

Og senest har de Radikale genfremsat et lovforslag, der i civilretlig forstand ligestiller heteroseksuelle og homoseksuelle, således at begge kan indgå ægteskab.

Flere regeringspolitikere, som Berlingske Tidende har været i kontakt med, afviser at forholde sig til forslagene, før de har været drøftet på et gruppemøde.

Kirken skal henvende sig

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Brian Mikkelsen (K) har tidligere understreget, at så længe kirken ikke har henvendt sig med et officielt ønske om at kunne vie homoseksuelle, vil regeringen ikke tage spørgsmålet op. Men det er noget pjat, mener Lone Dybkjær.

»Der sker ikke noget som helst, hvis man holder fast i, at en samlet folkekirke skal henvende sig. Det kan ikke lade sig gøre, fordi der ikke findes en samlet Folkekirke, så det er det rene pladder,« siger hun. Ifølge Dybkjær holder regeringen sig tilbage af frygt for en konfrontation med Dansk Folkeparti. Hos støttepartiet er der nemlig ingen vaklen i spørgsmålet om vielser af homoseksuelle:

»Vi afviser fuldstændig pure. Forslagene vil være dybt ødelæggende for opfattelsen af, hvad en familie er,« siger Jesper Langballe. Han mener ikke, at et forhold mellem to mænd eller to kvinder overhovedet kan kaldes et ægteskab.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) eller justitsminister Brian Mikkelsen (K).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: