Via Integra

Fr Mark's progressive Anglo-Catholic take on European Christianity

 • This is my collection of material about the current state of the churches in Europe. I am interested in looking at how they are dealing with the pressing issues of our time: the issues of gay people and women in ministry/ leadership are particularly pressing at the moment, as is the area of declining church attendance.

  I would like to see how Europe's traditional religious institutions are coping with the new Europe currently being forged, in which public opinion and ethical attitudes are becoming inceasingly pan-European, and are evidently presenting a series of strong challenges for the churches.

Denmark – the gay issue

Posted by Fr Mark on October 1, 2009

318px-Coat_of_Arms_of_Denmark_svgA recent survey indicates that 63% of young Danes believe gay couples should have access to a church marriage ritual on the same basis as heterosexual couples.

Unge vil have homoseksuelle vielser i kirken

From Kristeligt Dagblad, 21.02.09

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/314587:Kirke—tro–Unge-vil-have-homoseksuelle-vielser-i-kirken

Homoseksuelle par bør have ret til at blive viet i folkekirken, viser undersøgelse. Biskop Kjeld Holm bakker op

Af Kim Schou

Hvis fremtiden bestemmes af ungdommen, så skal folkekirken til at foretage vielser af homoseksuelle par. En undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Zapera for Kristeligt Dagblad viser, at 63 procent mellem 18 og 29 år mener, at homoseksuelle par skal kunne vies i folkekirken på samme måde som heteroseksuelle par. – Det er fremtiden, mener biskop i Århus Stift Kjeld Holm. På mandag holder han foredrag i caféen Code i København om sine bestræbelser på, at homoseksuelle kan blive ligestillet med heteroseksuelle i kirkelige sammenhænge. – Jeg kommer og taler, fordi jeg mener, at det er et godt anliggende. I øjeblikket har vi et velsignelsesritual for homoseksuelle par, men jeg så gerne, at folkekirken fik bemyndigelse til at foretage vielser, siger biskoppen. Undersøgelsen viser, at kun ni procent af aldersgruppen mener, at folkekirken ikke bør udføre nogen former for ritualer for indgåelse af homoseksuelle par. Samlet set synes 47 procent af danskerne, at hetero- og homoseksuelle bør have ens vielsesritualer, mens kun 16 procent er direkte imod det. Formand for Indre Mission Ungdom René Brorson er ikke overrasket over tallene. – Jeg vil ikke udelukke, at dette syn på kirkelige vielser af homoseksuelle blandt unge også har bredt sig i Indre Mission. Derfor har vores forkyndere et ansvar for at få formidlet, hvad Bibelen siger om det, siger han. Biskop i Viborg Stift, Karsten Nissen, ønsker heller ikke vielser af homoseksuelle i kirken. – Det undrer mig ikke, at tallet er sådan. Men det er ikke en undersøgelse, der skal få folkekirken til at ændre praksis, mener han. Homoseksuelle kan i dag få en kirkelig velsignelse, som minder om det almindelige vielsesritual i seks af landets ti stifter samt på Grønland. Velsignelsen indeholder tilspørgelse og håndspålæggelse. Det er den internationale organisation World Outgames 2009, der står bag det arrangement, hvor biskop Kjeld Holm skal tale på mandag. World Outgames er en sports- og kulturbegivenhed med fokus på homoseksuelles rettigheder, og årets stævne finder sted i København til sommer. Organisationen ønsker samme ritual for homoseksuelle som for heteroseksuelle i hele folkekirken. – Så længe, der er forskel på det område, har vi et samfund, der gør forskel på sine borgere, mener Uffe Elbæk, der er direktør i World Outgames 2009. Han fortsætter: – For mange homoseksuelle har religion stor betydning. Vi har inviteret biskop Kjeld Holm, fordi han vil slå bro mellem homoseksuelle og kirken. Biskop Kjeld Holm er en del af den danske støttekreds for World Outgames kaldet ”Stjernekredsen”. Blandt medlemmerne er en række erhvervs- og kulturfolk, politikere og meningsdannere, blandt andet samtlige kulturministre igennem de sidste 25 år. Men kun en enkelt biskop. schou@kristeligt-dagblad.dk Undersøgelsen af danskernes holdning til homoseksualitet og vielse er foretaget i januar 2009 af analyseinstituttet Zapera med 1015 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 18 til 74 år som deltagere.

2 Responses to “Denmark – the gay issue”

 1. john said

  Bravo, Father Mark, you are indefatigable! But are you also a ‘perceptive commentator’, as recently hailed on TA? Jeff Steel does not think so.

  • Fr Mark said

   Isn’t he the American former Presbyterian who’s just left the C of E for the Roman Catholic Church? I don’t imagine we would view European Christianity in the same light!

   I s’pose it’s nice to be hailed as perceptive, though my inner aesthete was hoping for “pretentious and affected”…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: