Via Integra

Fr Mark's progressive Anglo-Catholic take on European Christianity

  • This is my collection of material about the current state of the churches in Europe. I am interested in looking at how they are dealing with the pressing issues of our time: the issues of gay people and women in ministry/ leadership are particularly pressing at the moment, as is the area of declining church attendance.

    I would like to see how Europe's traditional religious institutions are coping with the new Europe currently being forged, in which public opinion and ethical attitudes are becoming inceasingly pan-European, and are evidently presenting a series of strong challenges for the churches.

Denmark – women priests

Posted by Fr Mark on September 5, 2009

 318px-Coat_of_Arms_of_Denmark_svgMore than half the women priests in Denmark say they have had to deal with opposition from male colleagues on the basis of their gender, despite women having been ordained to the priesthood by the Church of Denmark (Den Danske Folkekirke) since 1948.

 

 

 

From Politiken, 26.12.07:

 

http://politiken.dk/indland/article450605.ece

Kvindelige præster bliver modarbejdet

Mere end halvdelen af de kvindelige præster har på grund af deres køn oplevet modstand fra mandlige kolleger.

 

Næsten 60 procent af landets kvindelige præster har fra mandlige kolleger måttet høre, at de ikke egner sig som præster på grund af deres køn. Mere end 40 procent har endda mødt den holdning flere gange i løbet af deres karriere. Det fremgår af en rundspørge, som Politiken har foretaget, og som halvdelen af landets omkring 1.000 kvindelige præster har besvaret.Alteret var ryddet
»Flere af mine mandlige kolleger mente, at jeg besudlede tingene, og de ville ikke røre ved den samme bibel og alterbog som mig. Derfor var alteret blæst, når jeg kom for at holde gudstjeneste«, fortæller Berit Børresen, sognepræst i Draaby sogn på Sjælland om adskillige års dagligdag med kolleger, der ikke tålte hende som præst.Ganske vist er det kun et mindretal på 10 til 15 procent af danske mandlige præster, der læser Bibelen så bogstaveligt, at de henviser til apostlen Paulus’ ord om at kvinder ikke kan være præster og skal tie i menighederne.

Nye og ubesudlede oblatpakker
Alligevel kan de gøre livet rigtig surt for deres kvindelige kolleger, fremgår det af rundspørgen.

»De lagde ikke skjul på deres modstand. Når de skulle vikariere for mig, havde de anskaffet sig nye oblatpakker og nye vinflasker, fordi de følte, jeg havde forurenet tingene«, fortæller Anne-Mette Gravgaard, sognepræst på Østerbro, hvis kolleger i nabosognene ikke brød sig om kvindelige præster.

Hun fik heller ikke hånden af flere mandlige præster til sin egen ordination i Københavns Domkirke.

Chikane og nedladende bemærkninger
En har oplevet, at hendes mandlige kollega stænkede vievand, hvor hun havde stået, for at ’rense’ stedet. Andre har modtaget breve, der advarede dem mod at blive præst.

Hele 114 svarer, at deres mandlige kolleger har nægtet at forrette gudstjeneste med dem. 50 fortæller om nedladende bemærkninger, direkte chikane og mandlige kollegers forsøg på at påvirke menighedens holdning til dem.

Menstruation lig urenhed
Adskillige oplyser, at de har oplevet, at menigheden eller dele af den udvandrede, fordi der kom en kvindelig vikar. To fortæller, at deres mandlige kolleger ligefrem har henvist til Det Gamle Testamente og betegnet både dem selv og kvinder generelt som ’urene’, fordi de har menstruation.

Visse mandlige præsters modstand mod at trykke kvindelige kolleger i hånden i forbindelse med ordination kom for nylig til debat, fordi Karsten Nissen, biskop i Viborg Stift, gav disse konservative præster særbehandling. Det betød, at de undgik at trykke hånd med kvindelige kolleger.

Biskop overrasket
Den praksis ændrede Nissen, da det gik det op for ham, hvor meget problemet lå stiftets kvindelige præster på sinde.

Men Politikens rundspørge viser, at nogle mandlige præsters modstand mod kvinder i ornat rækker videre end til et håndtryk under ordinationen, selv om der ikke bliver talt meget om det i folkekirken.

»Jeg er blevet klar over, at vi har et stykke vej at gå endnu, og det kom lidt bag på mig«, siger biskop Nissen

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: