Via Integra

Fr Mark's progressive Anglo-Catholic take on European Christianity

  • This is my collection of material about the current state of the churches in Europe. I am interested in looking at how they are dealing with the pressing issues of our time: the issues of gay people and women in ministry/ leadership are particularly pressing at the moment, as is the area of declining church attendance.

    I would like to see how Europe's traditional religious institutions are coping with the new Europe currently being forged, in which public opinion and ethical attitudes are becoming inceasingly pan-European, and are evidently presenting a series of strong challenges for the churches.

The Netherlands – the gay issue

Posted by Fr Mark on August 17, 2009

20090101053547!Coat_of_Arms_of_the_NetherlandsOld Catholic Parishes, such as this one in Leiden, mention on their websites that gay couples may be blessed (though not married) in the church.

 

From: http://leiden.okkn.nl/?b=30

 

De Oud-Katholieke Kerk

een oude kerk die met haar tijd meegaat

‘Als ik zeg dat ik oud-katholiek ben vragen mensen soms: “is de mis dan in het Latijn?” Je moet altijd uitleggen dat oud niet ouderwets betekent.’ aldus parochiaan Jitske. Oud staat voor: terug naar de leer en de gebruiken van de kerk van de 1e tien eeuwen na Christus. Katholiek staat voor een kerk met priesters, bisschoppen en diakenen en 7 sacramenten. Het taalgebruik van de liturgie is plechtig en er wordt veel geknield tijdens de mis. Toch is het juist de mooie liturgie met zijn symbolen en de vele prachtige liederen, in combinatie met de inhoudelijke preken die steeds weer nieuwkomers van zeer verschillende achtergrond naar onze kerk trekt.

Jitske: ‘het leuke van de Oud-Katholieke Kerk is juist dat zij op veel punten heel erg met haar tijd mee gaat.’ Zo mogen priesters al sinds de jaren ’20 trouwen en kunnen sinds 1999 ook vrouwen priester worden. Ook zijn homo’s gewoon welkom en kan een verbintenis (geen huwelijk) tussen hen ingezegend worden. Binnen de kerk is veel ruimte voor verschillende opvattingen over levensvragen en theologie.

De Oud-Katholieke Kerk is in ons land een kleine kerk met circa 10.000 leden in 30 parochies, maar is internationaal verbonden met een aantal eveneens onafhankelijke katholieke kerken, met anglicanen en oosters-orthodoxen. De bisschoppen van Haarlem en Utrecht worden met de voornaam aangesproken en worden gekozen, niet benoemd. Beslissingen worden genomen in samenspraak met de parochies en de pastores. Een paus hebben we niet, al drie eeuwen niet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: