Via Integra

Fr Mark's progressive Anglo-Catholic take on European Christianity

  • This is my collection of material about the current state of the churches in Europe. I am interested in looking at how they are dealing with the pressing issues of our time: the issues of gay people and women in ministry/ leadership are particularly pressing at the moment, as is the area of declining church attendance.

    I would like to see how Europe's traditional religious institutions are coping with the new Europe currently being forged, in which public opinion and ethical attitudes are becoming inceasingly pan-European, and are evidently presenting a series of strong challenges for the churches.

Belgium – the gay issue

Posted by Fr Mark on August 11, 2009

460px-Coats_of_arms_of_Belgium_Government_svgThe report states that the United Protestant Church in Belgium has agreed to bless same-sex couples.

From holebi info, 30.11.07

http://holebi.info/phpnews/kortnews.php?action=fullnews&id=4179

 

De Verenigde Protestantse Kerk in België staat vanaf nu Belgische gemeenten toe een homohuwelijk in te zegenen. Aan het besluit is een synode van ruim drie jaar vooraf gegaan. Vooral vanuit de Franstalige gemeenschap kwam heel wat verzet tegen het zegenen van relaties tussen homo’s en lesbiennes.

“De meningen zijn verschillend. België is, net als Nederland, een van de weinige landen ter wereld waar homo’s en lesbiennes mogen trouwen. Daardoor werd ook de Protestantse kerk gedwongen een standpunt in te nemen. De synode stelde vast dat plaatselijke gemeenten zelf kunnen beslissen of ze over wettelijk gesloten huwelijken Gods zegen vragen”, aldus Ruud Foppen van de Verenigde Protestantse Kerk.

Door de gevoeligheid is besloten niet expliciet te gaan vermelden dat ook homohuwelijken mogen worden ingezegend. Door deze aanpak verwacht Foppen niet dat het besluit tot een breuk in het kerkgenootschap kan leiden.

De synode die vorige week bijeenkwam, liet verder weten blij te zijn dat het binnen de kerk mogelijk is om te praten over homoseksualiteit met een luisterend oor en respect. En dit ondanks de soms heftige discussies die over het onderwerp homoseksualiteit bestaan.

De leden van de synode laten weten en benadrukken dat iedereen in de kerk welkom is. En elke gemeente heeft dan volgens de leden ook de plicht iedereen welkom te heten, die graag begeleid wil worden en die geestelijk op zoek is, wat ook zijn/haar seksuele voorkeur is. Maar gemeenten mogen wel duidelijk maken wat hun standpunt is, als dat maar gebeurt zonder te choqueren of onnodige spanningen op te roepen, zijn de synode leden tevreden.

Toch denkt Foppen dat er uiteindelijk weinig gemeenten ook daadwerkelijk homohuwelijken zullen gaan inzegenen. Op de synode was er maar één predikant die zei een verzoek van een homo of lesbisch koppel niet te kunnen weigeren.

De Verenigde Protestantse Kerk in België ontstond in 1978 door het samengaan van drie protestantse genootschappen: de Protestantse Evangelische Kerk, de Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerken. De Verenigde Protestantse Kerk omvat ruim honderd gemeenten.

30.11.07

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: